21 243-an voltunk az első Sepsi Tabakó Festivalon három nap alatt!

21 243-an voltunk az első Sepsi Tabakó Festivalon három nap alatt!

2022

Megbízni a fiatalokban, hogy ők maguk alakíthassák ki azokat a tereket, ahol otthon érzik magukat” – nyilatkozta Antal Árpád-András polgármester a fesztivált záró sajtóeseményen. Az egykori dohánygyár, amely eddig sok sepsiszentgyörgyi számára volt tájékozódási pont, most egy új generációnak adott új élménycsomagot, kapcsolódási pontokat. A Sepsi Tabakó Fesztivál megmutatta, hogy ezen a helyszínen létre lehet hozni egy olyan teret, amely a fiatalok sajátja, ahol otthon érzik magukat. Összesen 21 243-an keresték fel a Sepsi Tabakó Fesztivált, a rendezvény sikerét pedig egy 500 fős szervezői stáb és a hozzájuk csatlakozó 270 fős önkéntes csapat biztosította. 

Az első meglepetés akkor ért, amikor a Sepsiszentgyörgyről és Kovászna megyéből érkező önkéntesek megérkeztek a gyárhoz. Örülök annak is, hogy ilyen sok ember akart résztvevőként velünk tanulni és mulatni” – mondta el fesztiválértékelő sajtótájékoztatóján Vargha Fruzsina alpolgármester, a rendezvény főszervezője. Több mint harminc szakmai előadáson vehettek részt az érdeklődők, melyek  közül majdnem mindteltházas előadás volt. „A fesztivál ideje alatt sok fiatal odajött hozzám, és jelezték, hogy jövőre is tartsuk meg a szakmai programokat. A nappali műszak előadásaival, foglalkozásaival sikerült választási lehetőséget biztosítani mindenkinek” – tette hozzá a főszervező. 

A Mathias Corvinus Collegium azt a feladatot kapta, hogy egy olyan programot állítson össze, amely napközben is bevonzza a résztvevőket. Ezt a szerepet azért is vállaltuk, mivel a tehetséggondozó, oktatási programjaink mellett fontosnak tartjuk, hogy részesei legyünk a helyi közösségnek. Sikerült olyan problémákat, kérdésfelvetéseket tematizálni, amelyek érintik a fiatalok mindennapjait” – mondta Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója. A panelbeszélgetéseken és előadásokon kívül a helyi civilekkel és különböző intézményekkel együttműködve műhelyfoglalkozásokba is becsatlakozhattak a résztvevők. „Nagyon fontosak a fizikai terek, de ezek akkor válnak értékessé, ha sikerül belaknunk őket” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón részt vett Rés Konrád Gergely, a VIBE Fesztivál főszervezője is, aki elmondta: „egy fesztivál attól válik igazivá, ha abban a három napban amíg tart, a résztvevők ki sem akarnak lépni a területéről. Egy külön világot hoztunk létre a dohánygyárban és annak udvarán, ami mégis teljes egészében szentgyörgyi.” A VIBE Fesztivál szakmai tapasztalattal segítette a Tabakót, Rés Konrád Gergely elmondta, olyan partnerekkel sikerült időközben megismerkedni, akikkel remélik, a későbbiekben akár a VIBE szervezésén is dolgozhatnak.

„A Tabakó attól egyedi, hogy a város szívében, az egykori gyártelepen sikerült egy olyan fesztivált szervezni, amely egyensúlyt tartott a tartalmas szórakozás és a minőségi tudástranszfer között” – értékelte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a rendezvényt, aki szerint a siker mércéje egy fesztivál esetében nem más, mint a hangulat, márpedig a Tabakón kitűnő volt a hangulat. Folytatni kell a Tabakó fesztivált, támogatjuk továbbra is – emelte ki a tanácselnök.

A sepsiszentgyörgyi dohánygyár hosszú távon egy olyan ifjúsági térré kell átalakuljon, amely egész évben a fiatalok rendelkezésére áll. „2020-ban volt egy fájdalmas és személyes felismerésünk az elnök úrral: rájöttünk, hogy már nem vagyunk fiatalok. Azt is eldöntöttük, hogy el kell fogadnunk, a fiatalok másképp látják a világot. A legfontosabb azonban megbíznunk bennük, hogy ugyanazt akarják, azonosak a céljaink, csak másképp érik el azokat. Azt várjuk el tőlük, hogy rendezzék be maguknak azt a világot, amelyben otthon és jól érzik magukat, hiszen ez kell ahhoz, hogy itthon maradjanak és jövőt tervezzenek. A bizalom pedig nem arról szól, hogy mi mondjuk meg, mit és hogyan kell csinálni, hanem arról, hogy szabad kezet adunk a fiataloknak. A fesztivál esetében teljes mértékben szabad kezet adtunk nekik, hogy megszervezzék azt. A mi feladatunk továbbra is az marad, hogy megfelelő keretet biztosítsunk. Fontosnak tartom, hogy egy fesztivál ne csak a szórakozásról és bulizásról szóljon, hanem a tanulásról és művelődésről is. Számos jó energiával és olyan fiatallal találkoztam, akik civilizáltak, vagányak, tudnak élni és látszik, hogy van jövő Sepsiszentgyörgyön, Erdélyben, csak meg kell szólítani a fiatalokat és teret kell adni nekik, hogy megszervezzék a saját életüket. Köszönetet szeretnénk mondani a szervezőknek, bízom benne, hogy lesz folytatása a rendezvénynek. És még egyszer köszönöm a türelmet és megértést mindazoknak a sepsiszentgyörgyieknek, akik nem vettek részt, de valamilyen módon befolyásolta az életüket a fesztivál” – mondta Antal Árpád-András polgármester. 

A Sepsi Tabakó Fesztivál csak egy bizonyos százalékát használta ki a dohánygyárnak, így például jövőre maradt további olyan épületegyüttesek átpozicionálása, amelyek további lehetőségekkel szolgálnak.   

A rendezvény Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Mathias Corvinus Collegium és a VIBE Fesztivál társszervezésében jött létre.

 

www.sepsiszentgyorgyinfo.ro