21 243 de persoane au participat în cele trei zile a festivalului Sepsi Tabakó!
21 243 de persoane au participat în cele trei zile a festivalului Sepsi Tabakó!
" Sa-i lăsăm pe tineri să creeze spații în care să se simtă ca acasă", a declarat primarul Árpád-András Antal la evenimentul de presă de închidere a festivalului. Fosta fabrică de țigarete, care a fost un punct de reper pentru mulți oameni din Sfântu Gheorghe, a oferit acum unei noi generații un nou set de experiențe și conexiuni. Sepsi Tabakó Festival a arătat că este posibil să se creeze un spațiu în acest loc care să fie deținut de tineri și în care aceștia să se simtă ca acasă. În total, 21.243 de persoane au vizitat Sepsi Tabakó Festival, iar succesul evenimentului a fost asigurat de o echipă de 500 de organizatori și 270 de voluntari.
"Prima surpriză a venit atunci când voluntarii din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna au ajuns la fabrică. Mă bucur, de asemenea, că atât de mulți oameni au vrut să participe, să învețe și să se distreze alături de noi", a declarat Fruzsina Vargha, viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, principalul organizator al evenimentului, în cadrul conferinței de presă de evaluare a festivalului. Au avut loc peste treizeci de prezentări profesionale, aproape toate fiind sold out. "În timpul festivalului, mulți tineri au venit la mine și mi-au spus că ar trebui să organizăm din nou programe profesionale anul viitor. Am reușit să oferim tuturor posibilitatea de a alege între prezentările și sesiunile din tura de zi", a adăugat organizatorul.
"Colegiul Mathias Corvinus a fost însărcinat să alcătuiască un program care să implice participanții în timpul zilei. Ne-am asumat acest rol deoarece, pe lângă programele noastre de management al talentelor și de educație, considerăm că este important să facem parte din comunitatea locală. Am reușit să abordăm probleme și întrebări care afectează viața de zi cu zi a tinerilor", a declarat Botond Talpas, director al activităților MCC în Transilvania. Pe lângă discuțiile și prezentările din cadrul panelului, participanții au avut posibilitatea de a participa la ateliere de lucru în cooperare cu ONG-uri locale și diverse instituții. "Spațiile fizice sunt foarte importante, dar ele devin valoroase atunci când reușim să le ocupăm", a adăugat el.
La conferința de presă a participat și Konrád Gergely Rés, organizatorul șef al Festivalului VIBE, care a declarat. Am creat o lume proprie în fabrica de tutun și în curtea acesteia, care este încă în întregime Szentgyörgy." Festivalul VIBE a ajutat Tabakó să dobândească experiență profesională, a declarat Konrád Gergely Rés, iar între timp au reușit să cunoască parteneri cu care speră să colaboreze în viitor pentru organizarea VIBE.
"Tabakó este unic prin faptul că a fost posibil să se organizeze un festival în inima orașului, în fosta fabrică, care a reușit să găsească un echilibru între distracția semnificativă și transferul de cunoștințe de calitate", a declarat Sándor Tamás, președintele Consiliului Județean Covasna, care a spus că măsura succesului unui festival este atmosfera, iar atmosfera de la Tabakó a fost excelentă. Trebuie să continuăm festivalul Tabako și vom continua să îl susținem", a subliniat președintele Consiliului.
Pe termen lung, fabrica de tutun din Sfântu Gheorghe ar trebui să fie transformată într-un spațiu de tineret care să fie disponibil tinerilor pe tot parcursul anului. "În 2020, am avut o constatare dureroasă și personală cu președintele: am realizat că nu mai suntem tineri. Am decis, de asemenea, că trebuie să acceptăm faptul că tinerii văd lumea în mod diferit. Dar cel mai important lucru este să avem încredere în ei că își doresc aceleași lucruri, că avem aceleași obiective, dar că le ating în moduri diferite. Ne așteptăm ca ei să își creeze o lume în care să se simtă acasă și să se simtă confortabil, pentru că de asta au nevoie pentru a rămâne acasă și pentru a-și face planuri de viitor. Iar încrederea nu înseamnă să le spui tinerilor ce să facă și cum să facă, ci să le dai mână liberă. În cazul festivalului, le-am dat libertate deplină de organizare. Sarcina noastră rămâne aceea de a oferi cadrul potrivit. Cred că este important ca un festival să nu se rezume doar la distracție și petrecere, ci și la învățare și educație. Am întâlnit multă energie bună și tineri civilizați, duri, care știu să trăiască și este clar că există un viitor în Sfântu Gheorghe, în Transilvania, trebuie doar să ne adresăm tinerilor și să le dăm spațiul necesar pentru a-și organiza propria viață. Dorim să le mulțumim organizatorilor și sper că evenimentul va continua. Și mulțumesc încă o dată pentru răbdarea și înțelegerea tuturor celor din Sfântu Gheorghe care nu au participat, dar a căror viață a fost afectată într-un fel de festival", a declarat primarul Antal Árpád-András.
Festivalul Tutunului de la Seps a folosit doar un anumit procent din fabrica de tutun, rămânând, de exemplu, ca anul viitor să fie repoziționate alte complexe de clădiri, care vor oferi oportunități suplimentare.
Evenimentul a fost co-organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Casa de Cultură Ádám Kónya, Mathias Corvinus Collegium și VIBE Festival.
~ www.sepsiszentgyorgyinfo.ro