Kitaposott ösvényen túl: hogyan légy mezőgazdÁSZ

Kitaposott ösvényen túl: hogyan légy mezőgazdÁSZ

Panelbeszélgetés Székelyföld mezőgazdaságának jelenéről és jövőjéről.

Sok a kiaknázatlan lehetőség Székelyföld mezőgazdaságában és állattenyésztésében, azonban komoly fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy mindkét ágazat hosszú távon piacképes legyen – osztotta meg véleményét a Sepsi Tabakó Fesztivál két meghívottja az első műszak keretében zajló beszélgetésen.  

 

Könczei Csaba parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta: „Székelyföld mezőgazdaságában sokáig az állattenyésztés volt a meghatározó, ez hozta a nagyobb jövedelmet, de sajnos az 1990-es fordulat után az állatállomány drasztikusan csökkent mind a szarvasmarha-, mind a juhállomány esetében. Most kiegyenlítődni látszik a helyzet, ezzel együtt Kovászna megyében a szarvasmarha-állomány egyharmada a 90-es állománynak. Úgy látom, a növénytermesztésben már elég jók vagyunk, de az állattenyésztés hagy még kívánnivalót maga után, például elég sok legelő kiaknázatlan. Technológiailag és számszerűen is fejleszteni kell az állattenyésztési ágazatot.” 

 

Hasonlóképpen vélekedett Deszke János közgazdász, agrármérnök, aki szerint egyre kevesebb a jövedelem mind a húsmarha, mind a tej után, ezért sok gazda kénytelen lemondani róla. Aki csak 10-15 húsmarhával foglalkozik, nehezen tud megélni belőle. „A mezőgazdaságban sürgősen az öntözőberendezések fejlesztésére van szükség” – hívta fel a figyelmet. 

 

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozva Könczei Csaba kifejtette: 20-30 éven belül Háromszék növénytermesztése nem lesz piacképes az öntözőrendszer fejlesztése nélkül. Vannak elképzelések, például a hegyi patakok vízhozamának hasznosítására, a megvalósításig viszont még hosszú utat kell bejárni. 

 

A beszélgetés megvalósulását az Agrosic Közösségek Közti Társulás támogatta.