Rajtad is múlik: ne félj használni a hangodat!

Rajtad is múlik: ne félj használni a hangodat!

Bill Durodie The State of the World című előadásáról

Bill Durodie szombat délután tartott előadásában civil felelősségvállalásról, jogaink félelem nélküli gyakorlásáról, kérdésfeltevésről, társadalmi kérdésekben való állásfoglalásról, illetve jelenlegi világunk behatóbb megértéséről beszélt. 

,,Hogy mi is kellene legyen a ti szerepetek a nemzetközi politikában? Amikor a világ mai állásáról beszélünk, nagyon könnyű azt gondolni,, hogy az igazán lényeges dolgokat zárt ajtók mögött döntik el, ahová nekünk nincs engedélyünk belépni. Sokszor úgy tűnhet, hogy a világjárvány és más hasonló problémák a mi hatáskörünkön kívül esnek, de én úgy gondolom, hogy mindez szándékosan van így felmutatva, éppen azért, hogy kicsinek és jelentéktelennek érezzük magunkat. Valójában ti döntitek el, hogy kik lesznek az országaitok vezetői, hogy mi lesz a vezető irány a politikában, a politikai diskurzusban, azaz igenis van szavatok. Úgy vélem, nagyon fontos, hogy a legnagyobb káosz idején az egyszerű, hétköznapi emberek komolyan vegyék magukat, mert a mai politikai narratívák arra vannak kitalálva, hogy kicsinek, jelentéktelennek érezzük magunkat. Nem gondolom, hogy lett volna még olyan pillanat a történelemben, ahol a szakadék az elit és az egyszerű emberek között ilyen nagy lett volna. Mintha nekünk, a hétköznapi embereknek nem is lenne szerepe és szava ebben az egészben, mintha lennének valamiféle felsőbb, hatalmasabb erők, amiket nem áll hatalmunkban irányítani. Valójában ezek a globális erők általunk meghatározottak. Nekünk igenis van szerepünk a politikai diskurzus minden szintjén, és ennek ünneplése elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan jövő elé nézzünk, amilyenben szeretnénk élni.”

Bill Durodie előadása tulajdonképpen egy párbeszéd volt a meghívott és az aktív közönség között. Tény, hogy igazán jó kérdéseket és válaszokat hallhattak a jelenlevők.