Az információ: a modern háború tökéletes eszköze

Az információ: a modern háború tökéletes eszköze

Liliana Śmiech és Veress Csongor beszélgetése a jelen háborúinak legfontosabb eszközeiről.

A fesztivál első napján a Nappali üzem programját Liliana Śmiech, a Varsói Intézet (Warsaw Institute) nevű geopolitikai agytröszt elnöke és Veress Csongor Balázs, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója közötti beszélgetés zárta. A két szakember a dezinformációról, a háborús stratégiákról és az információterjesztés valóságáról értekezett. 

 

A beszélgetés során Liliana Śmiech a következőképpen fogalmazott a dezinformáció mint háborús stratégia modern jellegéről: ,,A dezinformáció nem egy új fogalom. Ha vetünk egy pillantást a régmúlt történéseire, és megvizsgáljuk a trójai háború eseményeit, azt láthatjuk, hogy az akhájok egy egész dezinformációs kampányt indítottak, azt állítva, hogy a görögök rövidesen el fogják hagyni a várost. Tehát a dezinformációs stratégia ötlete egyáltalán nem nevezhető újnak, inkább az a probléma, hogy ma óriási és gyors technológiai fejlődéssel, a média eddig soha nem látott fejlődésével és globalizációjával is szemben állunk. Emellett egy hatalmas iramú fejlődésnek is tanúi lehetünk a közösségi média terén is.”

 

Veress Csongor Balázs a dezinformációs taktikák célját illetően így fogalmazott: ,,A helyzet az információval az, hogy mindenki terjeszteni akarja. Jó példa ezzel kapcsolatosan Jevgenyij Viktorovics Prigozsin halála, az amerikai választási botrány vagy a Nord Stream vezetékeinek szivárgása körüli bizonytalanságok.” Ezekben az esetekben azt láthatjuk, hogy rengeteg egymásnak ellentmondó teória terjed egyszerre. Széles körben szét akarják szórni a – sok esetben – hamis információt, ezzel érdektelenné téve az emberek számára azt, hogy mi is történt valójában. „A cél az, hogy elérjék a teljes közönyt” – hangzott el.