Informația: instrumentul perfect al războiului modern
Informația: instrumentul perfect al războiului modern
În prima zi a festivalului Sepsi Tabakó, programul „primului schimb de lucru” a fost încheiat cu o discuție între Liliana Śmiech, președinta a Warsaw Institute, și Veress Csongor Balázs, cercetător la Centrul de Geopolitică al MCC. Cei doi experți și-au împărtășit gândurile despre dezinformare, strategii de război și realitățile distribuirii informațiilor.
În timpul discuției, Liliana Śmiech a exprimat caracterul modern al dezinformării ca strategie de război în următorii termeni: „Dezinformarea nu este un concept nou. Dacă privim în trecut și examinăm evenimentele Războiului Troian, putem vedea că ahaii au lansat o întreagă campanie de dezinformare, susținând că grecii urmează să părăsească orașul în curând. Așadar, ideea de strategie de dezinformare nu poate fi considerată nouă în totalitate. Problema constă în faptul că astăzi ne confruntăm cu o dezvoltare tehnologică uriașă și rapidă, cu o dezvoltare media fără precedent și cu globalizare. În plus, putem observa și o dezvoltare extrem de rapidă în domeniul social media.”
Veress Csongor Balázs, referindu-se la scopul tacticilor de dezinformare, a spus astfel: „Situația cu informația este că toată lumea vrea să o răspândească. Un exemplu bun în acest sens este moartea lui Evgheni Viktorovici Prigojin, scandalul privind alegerile americane sau incertitudinile legate de conductele Nord Stream.” În aceste cazuri, putem observa că circulă simultan multe teorii contradictorii. Se dorește să se răspândească larg informația falsă, ceea ce face ca oamenii să devină indiferenți la ceea ce s-a întâmplat în realitate. „Scopul este să se ajungă la indiferență totală” – a spus specialistul.