Készül a nagyüzemre Erdély gyárfesztiválja

Készül a nagyüzemre Erdély gyárfesztiválja

Új fellépők, kedvező jegyár, önkéntes-jelentkezés a Sepsi Tabakó Fesztiválra

Tovább gazdagodott az augusztus 31. és szeptember 2. között rendezendő Sepsi Tabakó Fesztivál programkínálata, emellett a jegyárakról és az önkéntes-jelentkezésről is tájékoztatást nyújtottak a szervezők.

A művelődés, a zene és a szórakozás egyedülálló egyvelegét nyújtja a Sepsi Tabakó Fesztivál második kiadása, melyre augusztus 31. és szeptember 2. kerül sor Sepsiszentgyörgy emblematikus ipari műemlék-épületének területén, az egykori dohánygyárban. Az esemény arra vállalkozik, hogy Erdély legizgalmasabb kulturális rendezvényhelyszínét alakítsa ki, ahol mindenki egyformán otthon érzi magát. Mindehhez változatos élmény- és programkavalkádot biztosít.

A fesztivál menetrendje a gyári munkához hasonlóan három műszakban zajlik. A nappali műszak során szakmai előadások és inspiráló panelbeszélgetések várják a résztvevőket, a második műszakban népszerű zenekarok váltják egymást a dohánygyár „gyártósorán”, míg a harmadik műszak az éjszakai hangulatról szól, amelynek keretében ismert DJ-k pezsdítik fel a bulit.

 

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) társszervezésében zajló nappali műszak középpontjában a glokalizáció aktuális témaköre áll, célja pedig olyan helyi kérdések globális kitekintésű megvitatása, melyek az egész régió fejlődésében fontosak lehetnek. A témához leginkább azok a köztiszteletben álló személyiségek tudnak hozzászólni, akik ismerik és aktívan alakítják a helyi valóságot, mint például Miklós Zoltán, parlamenti képviselő, aki a Sepsiszentgyörgyi Ipari Park korábbi vezetője, Damokos Csaba designer, aki alkalmazott grafikától, a színházi és a filmes látványtervezésen át a belsőépítészetig számos területen megvillantotta tehetségét, Madalina Mușat, aki a helyi színházi élet jeles képviselője, Debreczeni László adótanácsadó, aki a Cont-Exp vezetőjeként a felelős könyvvitel népszerűsítője, vagy André Irénke, aki a gyimesi növényvilágot lopja bele ékszereibe. Jelen lesznek továbbá az MCC oktatói és kutatói, többek között Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese, illetve Vargha Márk és Párducz Árpád, az MCC Migrációkutató Intézetének munkatársai is. Természetesen nemzetközi meghívottakra is számítani lehet: Andrew Greenwood táncterapeuta a tánc és az egészség kapcsolatáról, Shaun Riordan, a kibertér Kolumbusza” kiberdiplomáciáról, Immie Jonkmann kulturális vállalkozásvezető a kultúra városfejlesztésben betöltött szerepéről, dr. Frank Füredi szociológus, „napjaink félelemidomára”, a félelem szociológiájáról tart előadást.

A korábban bejelentett második műszakbeli előadók (úgy mint Beton.Hofi, Blahalouisiana, Dzsúdló, Elefánt, Intim Torna Illegál – Dorogi, Ivan & The Parazol, Konyha, Kowalsky meg a Vega, Manuel, Parno Graszt, Platon Karataev, Punnany Massif, valamint Tankcsapda) mellé újabb nevek kerültek. A szervezők friss bejelentése szerint a listához csatlakozott Smiley, avagy polgári nevén Andrei Tiberiu Maria is, aki nemcsak a román ajkú közönséget vonzza, hiszen zenéje a magyarok körében is népszerű az olyan ismert dalai révén, mint például az Acasă, Cai verzi pe pereti vagy În lipsa mea. A későbbiekben további román nemzetiségű előadók bejelentésére is számítani lehet.

Az éjszakai műszak lemezlovasai között már biztosan ott lesz Andro, Drop the Cheese, Lofti Begi, Sterbinszky X MYNEA, Yamina. A line-up azonban még mindig nem végleges: a fesztiválon erdélyi zenekarok és DJ-k is színesítik majd a kínálatot, így a zenei paletta széles skálája garantált.

 

A Sepsi Tabakó Fesztivál sikeres lebonyolításához már a tavaly közel háromszáz önkéntes járult hozzá, akik ezáltal a helyi közösség aktív tagjainak érezhették magukat. A szervezők idén is számítanak az önkéntesek jelentkezésére: az érdeklődők augusztus 13-ig (éjfélig) jelentkezhetnek a www.tabako.ro weboldalon. Ugyanitt megvásárolhatók a jegyek kedvező áron, 149 lejért, illetve kemping jegyek 69 lejért. A későbbiekben az árak még emelkedni fognak, érdemes tehát mielőbb lecsapni a jegyekre, melyek a jegyértékesítő partner-helyszíneken is elérhetőek (Sepsiszentgyörgyön a Szimplában, Korondon a Gasztro Bankban, Székelyudvarhelyen a Spionban, Csíkszeredában az Ólommadárban, Baróton a Mementóban).

A rendezvényt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál szervezi.

A fesztiválozók a Sepsi Tabakó Fesztivál Facebook- és Instagram-oldalán, illetve a TikTok-on és a honlapon értesülhetnek a legújabb bejelentésekről.