Kedvenc mindenem a biciklim

Kedvenc mindenem a biciklim

A hétköznapi biciklizéstől az extrém sportig.

Mit tud nyújtani a mai ember számára egy biciklis túra? Mit tudhat meg magáról és környezetéről általa? A biciklizésben mi minősül extrém szintnek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a Kedvenc mindenem a biciklim című panelbeszélgetés meghívottai az első műszak keretében.

Zsigmond József, a Bringás Vándortábor projektvezetője a tábor három pozitív jellegzetességét emelte ki. Ilyen a digitális detox, ugyanis sokaknak új élményt jelent, hogy egy hétig nem használnak telefont. Másrészt a vándortábor egy jó önismereti tréning: lehetőséget nyújt saját határaink felfedezésére. Nem utolsósorban közösségkovácsoló erőként is megállja a helyét.  

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a legnagyobb élmény a résztvevők számára egy biciklitúra során, Gombos Zoltán, a Bringás Vándortábor útvonalfelelőse így válaszolt: „Egy hét alatt sok minden történik, mert 280 kilométer az azért 280 kilométer. Kívülállóként nem lehet felfogni ezt. Látom a csapatokat, látom a köztük zajló kommunikációt, sokszor nem mondanak semmit, csak egymásra néznek, és látszik, hogy ezek az emberek átmentek együtt valamin. Hogyha lehetne, akkor holnap is felülnének a bringára, és mennének tovább.”

De mi számít extrémnek a sportban? – hangzott el a kérdés. Dobsa István, az Otthonról Haza egyesület kuratóriumi elnöke szerint egy 20 kilométeres táv is tud extrém lenni, ha az egy olyan közösségben zajlik, melynek tagjait ezáltal sikerült kirángatni a virtuális terekből. „Ezzel már sikert értünk el, és egymás lelki szemei előtt hatalmas befutók vagyunk, örülünk egymásnak. Persze nyilván megvannak azok a személyek, akik majd kiszelektálódnak, mert többet akarnak. Akik majd emelkedőket, hegyi túrákat akarnak. Ez egy természetes evolúciós folyamat” – vélekedett. 

Molnár Ede sportoló, hegyikerékpáros kifejtette: ezeken a túrákon a fő cél az élményszerzés és kapcsolatépítés. Legyen a résztvevő fiatal vagy idős, legalább megbizonyosodik arról, hogy lehetséges letekerni a 270 kilométert. „Nagyon lényeges az is, hogy az élmény után ki mit kezd a tapasztalattal, mi lesz a hozadéka a saját életében” – fejtette ki véleményét.