Visszaszámlálás indul: egy hét múlva rajtol a Sepsi Tabakó Fesztivál

Visszaszámlálás indul: egy hét múlva rajtol a Sepsi Tabakó Fesztivál

Több mint ötven fellépő, mintegy hatvan programpont, három színpad és három nap szórakozás.

A gyárfesztivál újszerű koncepciójának erdélyi meghonosítójaként a Sepsi Tabakó felvállalt célja, hogy Erdély egyik legizgalmasabb rendezvényhelyszínét alakítsa ki az egykori dohánygyár impozáns épületének környezetében. A 2022-ben elkezdődött történet idén folytatódik, miután a helyszínen jelentős területrendezési munkálatok történtek, a szervezők pedig egy minden igényt kielégítő programkavalkádot állítottak össze.

Egy hétvégére beköltözik a kultúra, a zene és a művészet a cigarettagyárba, hogy futószalagon szolgáltassa a nyár utolsó fesztiválélményeit. Augusztus 31. – szeptember 2. között három műszakban űzhetjük az „ipart”: a nappali programok után esti koncertek, majd hajnalig tartó bulik várják a fesztiválozókat.

A Mathias Corvinus Collegium által szervezett első műszak keretében összesen 26 panelbeszélgetés közül válogathatunk. Ezek tematikája széles skálát fed le: a vallásturizmustól kezdve a vitapszichológián át a  kiberbiztonságig sok mindenről szó lesz. Önálló panelbeszélgetésen mutatkoznak be a sepsiszentgyörgyi zenekarok, de közönségtalálkozók is lesznek.

A nappali programok azonban nem csak a tudásbővítésről szólnak, a Futószalagon például a sporté lesz a főszerep. Csocsózás, asztalitenisz, kosárra dobás, beerpong, tollaslabda, hoki, teqball közül válogathatnak azok, akik inkább az aktív pihenést részesítik előnyben. A jiu-jitsu harcművészet megismerésére és gyakorlására is lehetőség nyílik.

A Műhely a fesztiválozók kreativitásának megnyilvánulási terepe lesz, ahol vászontáskák hímzésére, virágfejdísz készítésére, linómetszésre egyaránt sor kerül, emellett természetes bőrápolási kencéket is előállíthatnak az érdeklődők.

Aki egy szünet erejéig elszakadna a fesztivál zajos forgatagából, az Üzemszünet helyszínén, illetve a Sétányon megtekintheti a Sapixel fotókiállítást, a Művészeti Népiskola „természeti legjeinket” bemutató kiállítását vagy a Plugor Sándor Művészeti Líceum dráma tagozatos diákjainak élő szoborparkját. Az Üzemszünet felolvasószínházzal, a Vates által összeállított irodalmi kvízzel, műhelyfoglalkozással, slam poetryvel és önismereti tréninggel is megszólítja a közönséget. Egyszerre lesz kávézó és chill zone, ahol nemcsak improvizációs fény- és hangjáték dobja majd fel a hangulatot, hanem a Bod Péter Megyei Könyvtár jelenléte is. Az olvasás szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk az itt helyet kapó könyvválogatást és a könyvtár foglalkozásait.

A vásári hangulatot a Manufaktúra kézműves termékekkel biztosítja, naponta 12 és 20 óra között.

A Művésztelep házigazdája idén is a Magma Kortárs Közösség. Az állandó kiállítások mellett a fiatalok kipróbálhatják magukat a pop-art portrék, kéknyomat és stencil készítésében is.

Izgalmas nappali helyszínnek ígérkezik a Radio&Chill Zone, ahol három diákrádió – Mikes Rádi-yó, a Mikó Rádió és a Berde Rádió – élő közvetítése lesz hallható. A Mikes Rádi-yó Stage éjszakai bulihelyszínként fog működni, ahol feltörekvő DJ-k kapnak bemutatkozási lehetőséget.

A Sepsi Tabakó fesztivál három színpaddal várja a bulizókat. A már bejelentett fellépők sora tovább bővült helyi, illetve erdélyi zenekarokkal. Velünk lesz a 3AD (Kolozsvár), a House of Pioneers – azaz HOP – (Sepsiszentgyörgy), Mano & Gregor (Kolozsvár), Kese (Sepsiszentgyörgy), a PKW (Sepsiszentgyörgy), a Zimbru (Kolozsvár), illetve az Álljunk Meg! (Sepsiszentgyörgy) zenekar. Az új fellépők listáját gyarapítja még a gyulai Day by Day pop-rock-punk banda.

A rendezvényt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál szervezi.

A teljes programról a fesztivál honlapján, Facebook-, illetve Instagram-oldalán és TikTokján lehet tájékozódni, ugyanakkor már letölthető a rendezvény mobilalkalmazása is iOS, Android és Huawei operációs rendszerekre.

Mindenkit vár a gyár, a nyár utolsó nagy buliján!