Haladás Székelyföldön

Haladás Székelyföldön

Az Épülő gazdasági erőtér: Székelyföld hova tovább? című panelbeszélgetésről

Szombat délben ipari fejlődésről, gazdasági nyitásról és a román gazdasági helyzet nemzetközi keretbe helyezéséről volt szó a Nappali üzemben: Miklós Zoltán parlamenti képviselő, a SEPSIPark volt vezetője és Antal Lóránt szenátor tapasztalatuk révén igyekeztek teljesebb képet nyújtani arról, hogy hogyan és hova fejlődhet még a székelyföldi ipar, mik az erősségei a régió gazdaságának, és ezeket a pozitívumokat milyen intézkedésekkel lehetne megsokszorozni. 

Miklós Zoltán kifejtette: ,,Ha egy régió gazdaságáról beszélünk, akkor először is kell tisztázni, hogy melyek azok a mutatók, paraméterek, amelyek szerint meg tudjuk ítélni a versenyképességét, gazdasági állapotát. Lehetne egy ilyen mutató a régió vagy a megye GDP-je, a foglalkoztatás, akár az alkalmazottak átlagjövedelme. A gond az, hogy Romániában ezeknek a mutatóknak az elemzése után nem feltétlenül a valóság fog elénk tárulni, ugyanis a romániai rendszer ezekből a szempontokból egy torz modulust mér, azért mert a nagy vállalatok székhelye elsősorban Bukarestben van. A nagy vállalatok (Kaufland és társai) komoly üzleti forgalmat generálnak Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és teljes Székelyföldön, mégis az általuk generált GDP annak a településnek a számaiban, statisztikájában lelhető fel, ahol a székhelyük van, és ez nagyon sok esetben Bukarest.”

Antal Lóránt a tudás megszerzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a következőkkel: ,,Mi most egy ifjúsági fesztiválon vagyunk, fiataloknak szervezett rendezvényen, és ha Székelyföld gazdasági irányáról, múltjáról akarunk beszélni, akkor fontos kiemelni, hogy az egészséges gazdasághoz tudás szükséges. Ahogy ahhoz is tudás kell, hogy erős gazdaságot tudjunk építeni. Ma a tudás a legnagyobb értékkel bíró vagyon. Viszont nem jön magától, meg kell szerezni.”