A vitázás pszichológiája: mitől jó egy vita?

A vitázás pszichológiája: mitől jó egy vita?

A vita mindig jó, mert előre visz – vonták le a következtetést a panelbeszélgetés résztvevői.

Péntek délután az MCC Filter utolsó beszélgetése a vitát, a tárgyalást vette górcső alá, a résztvevők igazán értékes és tartalmas párbeszéd hallgatói lehettek, illetve kérdéseikkel ők is hozzájárultak a beszélgetés sikeréhez.

 

Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője a vitázásban, tárgyalásokon tapasztalt esetleges kudarcélményekről a következőképpen vélekedett: ,,Nem lehet mindig minden meccset megnyerni, lesz olyan kedd, lesz olyan csütörtök, amikor a ti tárgyalásotok vagy a ti vitátok sem fog sikerülni. A lényeg, hogy ne féljetek belemenni. Ez a legfontosabb. Mindig vitázni kell, mert a vita visz előre. Ahogy Kennedy mondta az iktatóbeszédében: »Mindig vitázni kell, és mindig tárgyalni kell. Nem szabad félelemből tárgyalni, de sose féljetek tárgyalni.«”

 

Dr. Antalka Ágota pszichológus és író az érzelmi implikálódás veszélyeire hívta fel a figyelmet a beszélgetés során: ,,Amin egy vita bukni tud, azok az érzelmek. A vitában a legnagyobb hiba, amit el tudunk követni az, hogy érzelmileg implikálódunk. Onnantól kezdve nem a racionális agyunk, hanem az érzelmi agyunk kapcsol be. Elkezdenek a múltban levő tapasztalataink, génállományunkban átörökített mindenféle emlékeink előjönni, és onnantól kezdve nem racionalitással közelítjük meg azt az adott helyzetet, hanem érzelmeket viszünk bele. Tehát nem tudunk ott lenni igazán, nyitott hozzáállással.”