Psihologia dezbaterii: ce înseamnă o dezbatere adevărată?

Psihologia dezbaterii: ce înseamnă o dezbatere adevărată?

Dezbaterea este întotdeauna benefică, deoarece te face să înaintezi – au dedus participanții la discuție.

Vineri, în orele după-amiezii, ultima discuție a MCC Filter a fost dedicată dezbaterii și negocierii, iar participanții au avut privilegiul de a fi martorii unei conversații valoroase. Cu întrebările lor au contribuit și ei la succesul discuției.

 

Dr. Kiss Rajmund, conducătorul Atelierului de Diplomație al MCC, și-a împărtășit opinia despre eventualele experiențe de eșec în dezbateri și negocieri: „Nu se poate câștiga mereu fiecare meci, va exista o zi de marți sau joi când negocierile sau dezbaterile voastre nu vor fi de succes, dar este esențial să nu vă fie frică să vă implicați. Asta este cel mai important. Trebuie să ne luptăm întotdeauna, pentru că dezbaterea ne duce înainte. Așa cum spunea Kennedy în discursul său de inaugurare: Trebuie să dezbatem mereu și să negociem mereu. Nu trebuie să negociem din frică, dar să nu ne fie niciodată frică să negociem.”

 

Dr. Antalka Ágota, psiholog și autor, a atras atenția asupra pericolelor implicațiilor emoționale în timpul discuției: „Ceea ce poate să ducă la eșecul unei dezbateri sunt emoțiile. Cea mai mare greșeală pe care o putem face într-o dezbatere este să ne implicăm emoțional. Din acel moment, creierul emoțional preia controlul de la creierul rațional. Încep să iasă la iveală experiențele noastre trecute, amintirile moștenite din materialul genetic, și de acolo înainte nu mai abordez situația respectivă cu raționalitate, ci introduc emoții. Prin urmare, nu pot fi cu adevărat prezent cu o atitudine deschisă.”